5 Kelebihan Kenapa Harus Jadi Blogger Malaysia

Blogging boleh menjadi sangat berharga kepada pelbagai orang kerana banyak sebab. Anda sendiri memang boleh dapat manfaat blogging untuk personal, professional, buat duit sendiri atau berniaga dari blog, tau. 


Sebenarnya, blog semakin bertambah baik dari semasa ke semasa. Blogging bukan lagi diari dalam talian yang mudah, tetapi blog adalah tiket untuk kita ke kerjaya yang memuaskan, peluang yang menakjubkan dan pembangunan diri.


Jika anda yang sedang membaca ini bercadang untuk membuat blog, anda perlu berhenti berfikir, berhenti berlengah dan terjun terus ke dunia blog. Blogging boleh menjadi salah satu keputusan terbaik dalam hidup anda.


Berikut adalah beberapa sebab terbesar mengapa anda yang membaca ini harus mula menulis blog sekarang!

kenapa-harus-jadi-blogger-malaysia
kenapa harus jadi blogger di Malaysia


Tingkatkan Kemahiran Menulis 

Perkara pertama dan juga salah satu sebab menarik kenapa kita harus memulakan blog adalah untuk meningkatkan ketajaman kemahiran menulis. Pengalaman dan banyak latihan adalah kunci kepada hasil yang baik, termasuk menulis. Walaupun blogger biasanya penulis yang baik, tidak semua blogger adalah penulis yang baik. 


Sebahagian daripada mereka biasanya mengasah kemahiran menulis melalui blog ini. Mungkin pada mulanya akan terasa pelik kerana kita tidak biasa, tetapi jika sudah kerap, maka segalanya akan terasa lebih mudah. Kata-kata yang ditulis juga akan mengalir dengan sendirinya.


Buat duit 

Ini mungkin salah satu sebab menarik mengapa ramai orang memutuskan untuk berblog. Kalau kita ramai pembaca dan pelawat, barulah kita boleh duitkan blog tu tau. Amat berfaedah jika ada sumber pendapatan tambahan pada zaman ini.


Tempat Dokumentasi 

Dengan menulis dan menceritakan pengalaman peribadi atau berkongsi gambar di blog, secara tidak langsung kami telah menjadikan blog sebagai tempat dokumentasi. Apabila kita mempunyai blog, kita juga mempunyai tempat untuk menyimpan kenangan itu. Ia juga boleh membantu kita melihat sejauh mana kita telah melangkah dan sejauh mana kita telah terlepas. 


Berkongsi Kisah 

Apabila anda mempunyai blog anda sendiri, anda boleh memilih untuk menulis tentang topik yang anda minati, suka dan cara anda menulisnya, maklumat yang ingin anda sertakan atau padamkan. Ini juga sangat berguna untuk mengekalkan kesihatan mental anda kerana meluahkan cerita atau perasaan kita dalam bekas akan membuatkan anda lebih lega dan santai.


Membantu Orang Lain 

Dengan menulis pelbagai pengalaman dan ilmu yang kami ada di blog, secara tidak langsung kami telah memberikan manfaat kepada mereka. Kami boleh membantu orang di luar sana untuk menyelesaikan masalah mereka dan memberikan penyelesaian yang betul. Mungkin juga cerita daripada pengalaman kami akan memberi inspirasi kepada ramai orang lain dan juga memotivasikan mereka. 


Dengan ini, anda juga adalah rahmat kepada mereka kerana anda telah memberikan pandangan dan ilmu baru yang berguna untuk mereka, jadi dengan adanya blog, sangat mudah untuk membantu orang lain secara langsung atau tidak.
10 Comments

 1. Rasa seronok bila dapat bantu orang dengan cerita yang kita sampaikan

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul-betul... lagi-lagi bila orang dapat manfaat dari apa yang kita kongsikan memang rasa happy sangat

   Delete
 2. Setuju sis. I pon da lama tak blog. Nak blog kembali kan. Ada jugak yang tengok. Mana tau manfaat yang lain

  ReplyDelete
  Replies
  1. hhehe sama dengan sy dah lama tak berblog... ni pun baru nak start balik

   Delete
 3. Hebat-hebat semua blogger Malaysia sekarang kan, ada yang dah masuk nama ke luar negara pun hanya sebagai blogger.. jom kita up kan lagi nama branding blog kita untuk terus pergi jauh dan menjadi sumber pendapatan sampingan kita..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah, blogger kita diam-diam ada yang dah berjaya cipta nama diorang sendiri dekat pasaran luar negara

   Delete
 4. Ya. Kata kamu betul. Kits rajin blog hingga boleh berjaya! My blog pernah masuk dlm newspaper bila mereka dpt tahu saya pekak!

  ReplyDelete
 5. There are many benefits being a blogger of course its hard work but worth it.

  ReplyDelete
 6. Betul tu. Apa-pun bergantung pada niat dan usaha. Ramai yg power2. Selamat maju jaya buat semua blogger.

  ReplyDelete
 7. kita suka semua poin diatas eap yg meningkatkan kemahiran menulis

  ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post